Pages

6 Ocak 2012 Cuma

Boyama Teknikleri



Bütün boyama tekniklerini kullanarak yaptığım bir çalışma'dır.
Yaydırma, yaprak baskısı, soğan baskısı, parmak bakısı, pastel yapıştırma, sihirli boya, patates baskısı, havuç - pırasa baskısı, limon baskısı,şeker boya, püskürtme vs. bu tablonun içinde mevcut.
Sizde basit teknikleri kullanarak kendinize bir tablo yapabilirsiniz.

Çocuklarımla yaptığım projelerim







Masa Oyuncakları


     
  Masa oyuncakları anaokulunun vazgeçilmezlerindendir. Çocukların çok sevdiği masa oyuncakları köşesi ne kadar zengin olursa çocukların eğlencesi bir o kadar artıyor. Küçük kasların gelişimi, dil gelişimi desteklemekte oldukça başarılı olan bu köşeyi evinizdede mutlaka bulundurmalı ve çocuklarınızla oynamalısınız.
       Öğrencilerimle eğlendiğim ve güzel vakit geçirdiğim günlerden biriydi. Sabah saatleri olmasına rağmen her ne kadar onların enerjilerine yetişemesem de marangoz, doktor, anne olmak çok güzeldi :)

Minik arkadaşlarımıza yardım edelim



           Çoğumuz bu soğuk günlerde evlerimizde rahatça vakit geçiriyoruz. Fakat unuttuğumuz bir şey var...
Sokakdaki minik arkadaşlarımız aç kalıyor. Elimizden geldiğince onların da yaşam haklarına saygı gösterelim. Onlara elimizden geldiğince yardımda bulunalım. Bu yardım kuşlar için balkonunuza konan küçük bir kapta buğday, yada kediler için kapınızın bir kenarına koyduğunuz süt olabilir. Yemekleri atmak yerine yine bir kaba koyarak sokak hayvanlarının yemesini sağlayabilirsiniz. Bunları çocuklarınızla da yapailirsiniz. Böylece onlara da hayvan sevgisi de kazandırmış olursunuz..

Çocuklara Yeterince Zaman Ayırıyormuyuz?

       Çocukları oyalamak onları belli etmeselerde etkiliyor. Hayat telaşı, günün yorgunluğu ve birçok nedenle çocuklarla zaman geçirmeyi unutuyoruz ve ya erteliyoruz. Yerine başka şeyler koyup unutturmaya çalışıyoruz. Çocuklar gerçekten unutuyor mu sizce?
       Hayır. Hiçbir zaman unutmuyorlar. Onlar hep o günü bekliyorlar. Evde annesiyle oyun oynamayı, babasıyla lunaparka gitmeyi, hayvanat bahçesini gezmeyi ve daha aklıma gelmeyen birçok şey... Yolculuk ederken bile ''Daha ne kadar kaldı'' diye soran çocuğa bile az kaldı, gelicez şimdi, gidince çikolata alıcam diyerek oyalamaya çalışıyoruz. Ona gerçeği söylemek zor değil ve ısrarcı olmaması için bunu yapmak gerekiyor. Çocuklar hayatımızın her anında olmalı ve onlarıda bu durumlara alıştırmalı, doğru olanı göstermelidir.
     Hayattaki en büyük mutluluk bir çocuğu mutlu etmektir. Onlara sık sık zaman ayırın, olayları olduğu gibi ve gerçekçe söyleyin. Onlarla sohbet edin, haftada 2-3 gününüzü çocuğunuzun sevdiği yerlerde geçirin.Böylece iletişiminiz daha da güçlenecektir.



Malzemeler:

Fon kartonu
Elişi kağıdı
Yapıştırıcı
Makas

Yapılışı:
Daire şeklinde kesilen kartonlar resimdeki gibi katlanarak tavşan ve tavuk yapılır.

Bu sanat etkinlikleri daire şekli öğretildikten sonra çocuklara yaptırılabilir.
Hayvanların özellikleri söylenip dil gelişimi desteklenebilir.

Tersini Yap Oyunu

Amaç: Ebe tarafından söylenilenin tersini yapmak
Kazanım: * Çocuğun dikkat yeteneğinin gelişimine olumlu katkıda bulunmak
               * Çocğun dil gelişimine katkıla bulunmak.
Yaş grubu: 6-10 yaş arası

Oyun Nasıl Oynanır?

Oyuncular arasından bir ebe seçilir. Oyuncular ebenin yaptığı ve söylediği her şeyin tam tersini yapmak zorundadır. Örneğin ebe sol kollarını kaldırmalarını isterse oyuncular sağ kollarını kaldırmak zorundadırlar. Sol kollarını kaldıranlar elenirler. Oyun tek kişi kalıncaya kadar devam eder. Oyun farklı yaş grupları için farklı zorluklar içerebilir.


*  Anaokulunda çocuklarla oynadığımız eğlenceli bir oyundu.
    Sizlerinde beğeneceğini umuyorum.

Şekilli Tıkırtılar :)


Malzemeler

Boş Çikolata Kutusu (Büyük)
Elişi Kağıdı
Gramafon Kağıdı
Yapıştırıcı
Mukavva
Makas
Pirinç
Nohut
Zil

Yapılışı
Mukavvaya üç boyutlu şekiller çizilip oluşturulur. İçlerine her birinin içine farklı sesler çıkarak nesneler konur (zil nohut mukavva gibi). Mukavvadan oluşturulan üç boyutlu şekiller elişi kağıdı ile kaplanır.
Sonra çikolata kutusunun üzerine konularak kenarlarından çizilip kesilir. Ardından kutu kaplanır ve şekilleri için kesilen kısım gramafondan da kesilir. Ardından üç boyutlu şekiller kutudaki yerlerine yerleştirilir.
Çocuğa kazandıracakları;

* Ana renkleri öğrenir.
* Şekilleri öğrenir
* Piramit, Küp, Dikdörtgen prizmayı öğrenir.
* İşitsel duyuya katkı sağlar.
* Alan kavramını öğrenir.

Sır Versem Saklarmısın?


 Çocuklara ve ailelere çok güzel bir kitap...
 Çocuklara hangi konularda sır saklaması gerektiğini anlatıyor.
 Kitap, Davranış Bilimleri Enstütüsü'nün Çocuk ve Genç Danışmanlık Merkezi psikologları tarafından çocuk ruh sağlığı ve gelişimi açısından incelenmiş, metin ve resimlerin uygunluğu onaylanmıştır.
 5+ yaş çocukları için önerilir.
İyi Cüceler Kitabevi'nde bulabilirsiniz.

Onları unutmayalım...

15. Ayda Çocukların Gelişimleri



5 Ocak 2012 Perşembe

Her çocuk zekidir eğitmesini bilene...

       Bu sabah okula giderken farkettiğim, yüksek bir apartmanın üst kısmındaki bir afiş.
Eğitimci olmak yolunda ilerleğimiz için benimde dikkatimi çekti ve yazı üzerinde düşünmeme neden oldu.
Gerçekten çocukları doğru eğitiyormuyuz? Yada okullarda ki eğitim ne kadar doğru?
 
      Her çocuk farklı yeteneklere sahiptir. Herkesin kendine göre yapabileceği ve ya öğrenebileceği bir kapasitesi vardır. Bir çocuğa bilgiyi zorla vermek doğru değildir. Çocuk istese o bilgiyi merak edip araştırmak ve öğrenmek isteyecektir. Bence afişte anlatılmak istenende budur. Çocuğa bilgiyi vermek için zorlamamalı ya da öğrenmiyorsa üstüne gitmemelidir. Önemli olan çocuğun içindeki yeteneği ortaya çıkarmak ve o alanda ilerleyebilmesini sağlamaktır.
     

İzleyiciler